Home
Algemene informatie
Modelschepen
Bestaande zeeslepers
Historische zeeslepers
Supply schepen
Booreilanden
Scheepswrakken
Foto Specials

Technische gegegevens:
Zeesleper ''GRONINGEN'', van Bureau Wijsmuller, Nederland. Type : Zeesleper - IMO (-) oproepnaam is P E K V. Gebouwd bij : Kramer en Booy, te Kootstertille, in Friesland, Nederland. Jaar : 1961. De officiele overdracht vond plaats op 2 - 4 -1963 Specificaties : L x B x H : 48.28 x 10.05 x 5.50. Brt : 598 ton Motoren : 2 Werkspoor dieselmoteren gekoppeld aan een schroef gezamelijk vermogen van 2950 IHP. (4200 ipk) Flag :Nederland. Korte historie van de zeesleper ''GRONINGEN'' van Bureau Wijsmuller.
Lengte o.a.: 48.28 meter
Lengte b.p.p:
- meter
Breedte:
10.05 meter
Diepgang:
5.50 meter
Gewicht:
598 ton
Klasse:  
Max vaar afstand: - miles
Motoren: 2 x werkspoor dieselmotoren 2950 Pk


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Algemene gegevens:

Enkele bekende bergingen uit 1970 zijn:

Met 2000 mijl minder dan de ''GELDERLAND'' die legde 22.674mijl af, staat de ''GRONINGEN'' op de lijst, toch nog goed voor 20.798 zeemijlen slepen.

De '''GRONINGEN voerde hiervoor vier reizen uit.Er werden in 1970 drie bergingen verricht.De reizen begonnen met het verslepen van de ''AMERICAN SCIENTIST'' van Panama naar Taiwan.Daarna werd de ''SWAMP QUEEN'' een olieboorinstalatie, versleept van Orange naar Warri.Vervolgens kwam de ''GRONINGEN'' naar Nederland terug voor verbouwing.Op de thuisreis werd nog gestoomd naar het Noorse passagiersschip ''FULVIA'' dat echter in de buurt van de Canarische Eilanden na een explosie ten onder ging. Na de werfbeurt en het opvoeren van het motorvermogen ging de ''GRONINGEN'' naar Lissabon voor het verslepen van een tanker-voorschip naar Gothenburg, gevolgd door het van Dakar naar Tripoli slepen van een boorschip.In november werd assistentie verleend aan het Panamese schip ''ARISTOTLE'', voor de ''GRONINGEN'' de belangrijkste berging van het jaar.

 

De zeesleper ''GRONINGEN'' is verkocht aan de Amerikaan John C. Alden, deze man exploiteerde en verkocht in de jaren zeventig en tachtig sleepboten,net als Johs F. Wijsmuller dat deed.

De ''GRONINGEN'' voer onder haar nieuwe naam in 1980 als GOR fleet no 8 over de wereld zeeen, en in 1986 werd ze door haar huidige eigenaar weer doorverkocht en is in dat zelfde jaar nog omgebouwd tot luxe jacht, haar huidige naam is mij helaas onbekend.